
ארכיון של ידיעות, מאמרים, ופרסומים מן העבר אודות המרכז הרפואי הרצוג
1. הילרי קלינטון מבקרת במרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה
בעיצומו של גל אלימות מתמשך בישראל ערכה הסנטורית הילרי קלינטון ביקור הזדהות בן 48 שעות בירושלים, לראשונה מאז נבחרה לסנאט האמריקאי. קלינטון ביקרה במרכז הטראומה הישראלי של המרכז הרפואי הרצוג, שהתפרסם בזכות הצלחותיו בשיקום נפשי לנפגעי טרור הסובלים מהפרעות פוסט-טראומתיות, ונפגשה עם מנהל המרכז.
2. שפיות וקדושה: ספרם של פרופ' דוד גרינברג ופרופ' אלי ויצטום
פרופ' דוד גרינברג, לעבר מנהל המרכז הקהילתי לבריאות הנפש, ופרופ' אלי ויצטום מהמרכז פרסמו את ספרם שפיות וקדושה: עבודה בבריאות הנפש בקרב החרדים בירושלים (Sanity and Sanctity: Mental Health Work Among the Ultra-Orthodox in Jerusalem, Yale University Press, 2008). ספר זה הוא פרי עשרים שנות טיפול ומחקר של בעיות נפשיות בקרב חברי הקהילה החרדית בירושלים. הספר דן בכמה מהאתגרים הקשורים לאבחון וטיפול באוכלוסייה החרדית. על רקע ידיעות שפורסמו על אירועים שקשורים לבריאות הנפש בקהילה האורתודוקסית בצפון אמריקה, פרסום הספר הזה נראה כדבר הנכון בזמן הנכון. פרופ' מורטימר אוסטו, פרופסור אמריטוס לפסיכיאטריה בבית המדרש לרבנים באמריקה, כתב על הספר:
מחקר רציני ומאיר עיניים על בריאות הנפש ומחלות אצל אנשים שקיבלו על עצמם מחויבות דתית קיצונית. הספר כתוב היטב, הוא קל להבנה, ומעביר ידע בדרך חכמה ומורכבת.
3. כינוס בנושא טראומת ילדות
המרכז הרפואי הרצוג, במימון הפדרציה היהודית של ניו יורק, ארגן את הכינוס הדו-לאומי הראשון לטיפול בילדים ובמתבגרים שחוו טראומה. בכינוס החשוב הזה, שאורגן בשיתוף עם מועצת המנהלים של שירותי המשפחה בניו יורק, השתתפו למעלה מ-300 אנשי מקצוע. הם בדקו את הצרכים הרבים של ילדים ומתבגרים בישראל, שנובעים מגל האלימות המתמשך במדינה. נוסף על החלפת דעות הוקמו כמה תכניות חדשות, ובהן תכנית בבתי הספר לזיהוי ילדים החשופים להתנהגות טראומטית, תכניות ייעוץ והדרכה בבתי הספר ובמשרד החינוך. ד"ר קלוד שם טוב (Chemtob) היה הנואם המרכזי; פרופ' חיים דסברג, פרופ' דני ברום, פרופ' רות פת-הורנצ'יק וד"ר נעמי באום מהמרכז הרפואי הרצוג הציגו את עבודותיהם.
4. פעילות בין-לאומית
במקומות מרכזיים בקרב קהילות ברחבי צפון אמריקה נערכו מפגשים, הרצאות וכינוסים
על מנת להרחיב את מעגל ההתעניינות במרכז הרפואי הרצוג.
בניו יורק ובטורונטו נערך קונצרט לגיוס כספים להקמת הקרן לנפגעי טרור ע"ש אלי ורנה רובינשטיין; מעטפה ובה כספי בת-מצווה נשלחה מבולטימור; אגודת הידידים בבריטניה שלחה התחייבות להגביר את הפעילות למען המרכז הרפואי; הפדרציה היהודית של ניו יורק וקהילת הר סיני בלוס אנג'לס העלו תרומה גדולה לטובת מרכז הטראומה, ואגודת הידידים בהולנד תרמו שתי מכולות של ציוד רפואי.
אירועים נערכו גם בפלורידה, וכן נערך מיזם קהילתי לגיוס תרומות בקרב הקהילה האיראנית.סדרת ארוחות הבוקר בניו יורק הייתה מוצלחת מאוד. בבריטניה הוקם ועד חדש וכבר נערכו כמה פגישות להגדלת הפעילות המקומית שם.
5. המרכז הרפואי הרצוג פותח את מרכז מטיב
מטיב – המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה, הראשון בישראל, הוקם בירושלים על ידי המרכז הרפואי הרצוג. המרכז, בראשות פרופ' דני ברום, מספק ייעוץ פסיכולוגי מידי בגין טראומה הנגרמת מפיגועים, ומטפל במגוון רחב של בעיות נפשיות שעלולות להתעורר לאורך החיים, ללא צורך בהפניה וללא תשלום.
מלכתחילה הוקם המרכז כדי לסייע לאנשים הסובלים מלחץ וטראומה בעקבות גל הטרור המתמשך, ואולם כיום מגיעים למרכז לקבלת סיוע אנשים הסובלים מבעיות נפשיות בעקבות מגוון אירועים שונים, ממותו של אדם אהוב ועד לגירושין או פיטורים מעבודה. אחד ההיבטים הייחודיים של המרכז הוא הזמינות המידית של סיוע לאורך כל שעות היום והערב. אנשים שנקלעו למצוקה נפשית דחופה וזקוקים לעזרה שוב אינם זקוקים להפניה רשמית מרופא על מנת להיבדק על ידי איש מקצוע בתחום בריאות הנפש.
לצורך הקמת מטיב התקבלה תרומה ראשונית גדולה מהפדרציה היהודית של ניו יורק וקהילת הר סיני בלוס אנג'לס. צוות המרכז כולל פסיכולוגים ועובדים סוציאליים המתמחים בהתערבויות ממוקדות לטווח קצר בעתות משבר.
הרצוג: מטיב-המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה
רח' הסדנא 4 קומה 2, תלפיות, ירושלים. 02-6449666 בשעת חירום הופך מטיב לחדר מיון פסיכולוגי על מנת לעזור לאנשים להתמודד עם ההלם והטראומה.
6. בדיקות ואבחון אוסטאופורוזיס לניצולי השואה
פרופ' יעקב מנצ'ל, מנהל המכון לאוסטאופורוזיס ומנכ"ל לשעבר של המרכז הרפואי הרצוג, השלים שני מחקרים חשובים בתחום האוסטאופורוזיס: תדירות של אוסטאופורוזיס בקרב חולים הסובלים מדיכאון, ותדירות של אוסטאופורוזיס בקרב ניצולי שואה. בכינוס האגודה הגריאטרית האירופית בפירנצה, איטליה, דיווח פרופ' מנצ'ל על מחקרו בקרב ניצולי השואה. במחקר זה, אשר כלל 86 ניצולים (53 נשים ו-33 גברים), נמצא כי אוסטאופורוזיס שכיח בקרב ניצולי שואה יותר משהוא שכיח בקרב כלל האוכלוסייה, ונפוץ בקרב אנשים שהיו במלחמה בפולין, רומניה, אוסטריה וגרמניה יותר מבקר באלו שהיו בהונגריה, צ'כוסלובקיה ויוגוסלביה. פרופ מנצ'ל מספק בדיקות צפיפות העצם חינם לניצולי שואה, כדי לאבחן את רמת האוסטאופורוזיס שלהם. שירות ציבורי זה הוא חלק מפרויקט מחקר מיוחד המזהה באופן יזום אוסטאופורוזיס בקרב ניצולי שואה ומטפל בהם.
7. מחקר על שכיחות אוסטאופורוזיס בקרב חולים הסובלים מדיכאון
מחקר על השכיחות של אוסטאופורוזיס בקרב חולים הסובלים מדיכאון נערך במרכז הרפואי הרצוג. המחקר נעשה בשיתוף פעולה בין פרופ' ברוך שפירא ופרופ' יעקב מנצ'ל, המומחה המוביל בתחום זה בישראל.
המחקר מבוסס על ההנחה שלפיה השכיחות של נפילות ושברים המדווחים בקרב חולים הסובלים מדיכאון, גבוהה יותר משכיחותה בקרב שאר האוכלוסייה, ומכאן שבקרב הסובלים מדיכאון גדלה גם השכיחות של אוסטאופורוזיס.מדידות צפיפות העצם הוכחו כשיטת אבחון יעילה מאוד לאוסטאופורוזיס. מכונת צפיפות העצם חדשה DEXA, שנתרמה על ידי משפחת קושיצקי מטורונטו, היא בין המתקדמות ביותר בעולם ומאפשרת לערוך את המחקר במרכז הרפואי הרצוג.
8. הטראומה של הטרור: ספרם של פרופ' דני ברום וד"ר יעל דניאלי
ספרם של פרופ' דני ברום, מנהל מטיב-המרכז הישראלי לטיפול בפסיכוטראומה במרכז הרפואי הרצוג, וד"ר יעל דניאלי (עורכים), הטראומה של הטרור: שיתוף ידע ושיתוף בטיפול – מדריך בין-לאומי (The Trauma of Terrorism: Sharing Knowledge and Shared Care. An International Handbook, New York: Haworth), הוא ציון דרך בהתמודדות המקצועית עם טראומה שנגרמה בעקבות אירועי טרור ברחבי העולם. המאמרים הכלולים בספר נכתבו על ידי מומחי הטראומה המובילים בעולם, ועם פרסומו הפך הספר למעין קוד מפתח בהבנה ובטיפול בטראומה נפשית שנגרמה מחמת טרור. אירועי השקת הספר נערכו באו"ם, ניו יורק, בחסות האגף ללוחמה בטרור;בגבעת הקפיטול, וושינגטון, בהנחיית הסנאטורית הילרי קלינטון;באוטווה, קנדה, בפרלמנט הקנדי, בהנחיית ד"ר ארווין קוטלר וד"ר קרולין בנט; במרכז לילי סילבר לחינוך במרכז הרפואי הרצוג, ירושלים, ובמשכן נשיאי ישראל בירושלים.
לקניית הספר, אנא צרו קשר עם בית החולים בקישור info@herzoghospital.org
9. מועדון רוטרי הבין-לאומי והמרכז הרפואי הרצוג בפרויקט וידאו בן-לאומי
ביוזמת מועדון רוטרי ירושלים הושק קמפיין גיוס כספים של מועדון רוטרי הבין-לאומי על מנת לאפשר למרכז הרפואי הרצוג לתפקד כמרכז רפואי בין-לאומי לשיחות וידאו. פרויקט זה הופעל לראשונה לצורך השתתפות המרכז בוועידת וידאו בין-לאומית בנושא מחלות דיכאון ופרקינסון, בהשתתפות נציגים מבתי חולים בקנדה, דרום אפריקה, ירדן וארגון הבריאות העולמי בז'נבה. מועדון רוטרי ירושלים ראה בכך הזדמנות להתפתחות המרכז הרפואי כמרכז בריאות חינוכי, והציע לגייס כספים כדי לרכוש את הציוד הדרוש לוועידות ווידאו במקום לשכור אותו בכל פעם.
המועדון וצוות המרכז הרפואי פיתחו תכנית מקיפה לחילופי דעות בשידור חי בווידאו בנושאי בריאות על בסיס קבוע. חילופי הדעות המתמשכים בווידאו מדגישים את חשיבותו של המרכז הרפואי הרצוג ואת המוניטין שצבר בעולם. ד"ר יקיר קאופמן, מנהל המחלקה לנוירולוגיה התנהגותית במרכז הרפואי הרצוג, אומר כי שיחות וידאו אלו מרחיבות את חילופי הדעות האקדמיים בין אנשי מקצוע רפואיים ברחבי העולם, בדגש מיוחד על קהילות רפואה ישראליות, ירדניות ופלסטיניות.מרכז הוועידה ממוקם במרכז לילי סילבר לחינוך במרכז הרפואי הרצוג.
10. טיפול בפצעי לחץ
פצעי לחץ הם בעיה בריאותית חמורה המשותפת לקשישים המרותקים למיטתם בבתי חולים כלליים, במתקנים סיעודיים ובטיפול ביתי. העלייה בתוחלת החיים והתפתחות הטכנולוגיה הרפואית המאפשרת ניתוחים בחולים בגיל מבוגר, הובילו להכפלה בשכיחות של פצעי לחץ.
היחידה לטיפול בפצעי לחץ במרכז הרפואי הרצוג היא יחידה מסוגה בארץ. חולים מופנים ליחידה ממתקנים רפואיים ברחבי הארץ, ובדרך כלל הטיפול בהם ממומן על ידי קופות החולים הגדולות.
היחידה לטיפול בפצעי לחץ פועלת כיחידה נפרדת בתוך המרכז הרפואי הרצוג. ייחודה וחשיבותה טמונים בגישה טיפולית גריאטרית מקיפה. גישה זו מחייבת ארגון מחדש של טיפול שאינו מוגבל לטיפול מקומי בלבד, אלא מכסה את כלל המחלות והנכויות המלוות את תהליך ההזדקנות.
עם הגעתו לאשפוז, המטופל עובר בדיקה מקיפה על ידי הצוות הרב-תחומי של היחידה, הכולל רופאים גריאטריים, אחיות מיומנות, מרפאה בעיסוק, דיאטנית, קלינאית תקשורת ועובדת סוציאלית. בסיום הבדיקה הצוות מציע תכנית טיפול. בחודש הראשון נערך מעקב אחר התכנית בישיבת הצוות השבועית, ולאחר מכן פעם בחודש.
11. שיקום פיזי
מחלקת שיקום במרכז הרפואי הרצוג נחשבת למחלקה המודרנית והיעילה ביותר בתחום השיקום הפיזי בישראל. המחלקה דואגת לחולים המחלימים מאירועים מוחיים, משברים ומכירורגיה אורטופדית. פיזיותרפיסטים מנוסים, מרפאים בעיסוק ומרפאים בדיבור עוזרים לחולים לחזור לרמת תפקוד מקסימלית, כדי שיוכלו לחזור לביתם מהר ככל האפשר. דגש מיוחד ניתן לקשר עם בני משפחתו של החולה, המקבלים הדרכה כיצד להתמודד עם חזרתו הביתה או ייעוץ לטיפול חלופי עבורו.
קרוב ל-80% מכלל החולים המחלימים, המגיעים למרכז הרפואי הרצוג על אלונקות או בכיסאות גלגלים, יוצאים ממנו על רגליהם. זאת בזכות צוות המטפלים בכל התחומים –רפואה, סיעוד, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק וריפוי בדיבור –המוכר כאחד הטובים בישראל, ואף זכה בפרס העבודה של ההסתדרות ע"ש נמיר.
12. ספרים
* פרופ' דוד גרינברג ופרופ' אלי ויצטום
שפיות וקדושה: עבודה בבריאות הנפש בקרב החרדים בירושלים
David Greenberg and Eliezer Witztum, Sanity and Sanctity: Mental Health Work Among the Ultra-Orthodox in Jerusalem, Yale University Press, 2008
החרדים בירושלים מבודדים מהקהילה החילונית הסובבת אותם לא רק במראה ובלבוש האופייני להם, אלא גם מבחינה פיזית,בשל מוסכמות ההתנהגות הייחודיות להם, הנסמכות על אמונתם. יחסיהם עם החברה החילונית מתאפיינים במתחים חברתיים, דתיים ופוליטיים. לעתים קרובות ההבדלים בין חרדים לחילונים מציבים קשיים מיוחדים בפני פסיכיאטרים המנסים להתמודד עם הצרכים שלהם. בספר זה, שני פסיכיאטרים מערביים דנים בעבודתם בתחום בריאות הנפש בקהילה החרדית. בהומור ובחיבה הם מרחיבים את הדיון בגורמים שמקשים את הטיפול בחרדים או אפילו את אבחונם, כגון חוסר האמון של החרדים בחילונים, אמונתם שכל הסבל נשלח מידי האלוהים או הקושי להבחין מה נובע מהפרעות נפשיות ומה נובע מגילויים של להט דתי.
גרינברג וויצטום מסבירים כיצד הם מתמודדים עם מטופלים חרדים ועם הרגשות השליליים שלהם כלפי הרפואה המערבית, וכיצד הם מקדמים בהדרגה מערכת יחסים של אמון דרך הקשבה בתשומת לב לנרטיב של המטופלים ולמידה על אורח החיים החרדי, וזאת בשיתוף פעולה הדוק עם היועצים הדתיים של המטופלים והשלמה עם רגשותיהם. בספר מוצגים מקרי מחקר מרתקים, מנערים צעירים שהתעוררו אצלם תסמינים פסיכוטיים בזמן לימוד קבלה ועד גבר שהתכוון לפוצץ מסגד כדי לנקום את מות חברו. ניסיונם של המחברים בניהול שירותי בריאות נפש לקהילה הדתית עשוי לתרום לכל מי שעובד עם קבוצות פונדמנטליסטיות ואנטי-חילוניות אחרות.
פרופ' דוד גרינברג –לשעבר מנהל המרכז הקהילתי לבריאות הנפש במרכז הרפואי הרצוג, מרצה בכיר בבית הספר לרפואה, הדסה, האוניברסיטה העברית ולשעבר עורך ראשי של כתב העת הישראלי לפסיכיאטריה.
פרופ' אליעזר ויצטום –פרופסור לפסיכיאטריה בפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מנהל הפיקוח הפסיכותרפי, המרכז לבריאות הנפש, באר שבע ועורך הירחון הישראלי לפסיכותרפיה.
* פרופ' גבי שפלר
2- Shefler G. (1993). Time-Limited Psychotherapy. 1-262, Magnes Press, The Hebrew University, Jerusalem. (Hebrew).
3- Shefler G. (2001). Time-Limited Psychotherapy in Practice.1-315, Brunner-Routledge, Sussex.
4- Shefler G. (In Press) Time-Limited Psychotherapy in Practice. (Hebrew). Magnes Publishing House, The Hebrew University, Jerusalem. 182 m.s.p.
5- Dasberg H, Izigsos J & Shefler G. (1989). Short Term Psychotherapies, Theories, Techniques and Applications. 1-273, Magnes Press, Jerusalem. (Hebrew).
6- Shefler G, Achmon Y, Weil G. (Eds). (In Press) Ethical Issues in Mental Health Professions. (Hebrew) Magnes Publishing House, The Hebrew University, Jerusalem. 1200 m.s.p.
ד"ר אסתר לי-מרקוס
מאמרים מתוך ספרים
7- Lichtenberg P, Marcus EL. Paranoid psychosis in a Holocaust survivor. In: Brink TL (Ed.) Holocaust Survivors’ Mental Health. New York: The Haworth Press Inc., , 1994, pp. 41-46.
8- Abramowitz MZ, Lichtenberg P, Marcus EL. Shapira B. Treating a Holocaust survivor without addressing the Holocaust: a case report. In: Brink TL (Ed.) Holocaust Survivors’ Mental Health. New York: The Haworth Press Inc. 1994,, pp. 75-80.
9- Marcus EL, Lichtenberg P, Rochman Y. Yiddish translation of the full Geriatric Depression Scale, Hypochondriasis Scale and International Version of the Mental Status Questionnaire. In: Brink TL (Ed.) Holocaust Survivors’ Mental Health. New York: The Haworth Press Inc., 1994, pp. 135-142.
Banners
דלג על Banners