שירותי הפיזיותרפיה

    שירותי הפיזיותרפיה

    פיזותרפיה

    שירותי הפיזיותרפיה אמונים על החלק התנועתי של המטופל שהגיע למרכז הרפואי להשתקם ממחלה,

    מאירוע או מתאונה, או לצורך אשפוז ממושך. שירותי הפיזיותרפיה אחראים גם על הדרכת הצוות המטפל במניעה ושמירה על בטיחותם ובטיחות המטופלים, ועל הדרכת המשפחות לגבי יקיריהם.

    בצוות 16 פיזיותרפיסטים בעלי תואר ראשון בפיזיותרפיה ורישיון ממשרד הבריאות. הצוות הינו מקצועי ומיומן, ובמהלך עבודתו ממשיך לרכוש ידע וכלים דרך קורסים על-בסיסיים, ימי עיון והשתלמויות.

    הגישה הטיפולית בפיזיותרפיה היא כוללנית כשהמטופל במרכז (patient centered) ולכן במסגרת הטיפול, יש התייחסות הולמת לאורחות חיי המטופל, תרבותו, עיסוקו, מערכות התמיכה שלו ועוד. הטיפול ניתן תוך שמירה על כבודו ואיכות חייו של המטופל.

    יחידת הפיזיותרפיה במרכז הרפואי הרצוג, משמשת גם כמרכז הדרכה קליני עבור סטודנטים לפיזיותרפיה מהאוניברסיטאות השונות בארץ הבאים להתנסות בתחום השיקום הנוירולוגי, השיקום האורתופדי או הטיפול הנשימתי. ההדרכה מתבצעת על ידי פיזיותרפיסטים בוגרי קורס מדריכים קליניים.

    פיזיותרפיה הוא מקצוע בריאות המוסדר בחוק, מבוסס על ידע מדעי, ראיות מחקריות וניסיון קליני, שעיקרו טיפול בהשבה או שיפור של יכולות תנועה ותפקוד ומניעת כאב בעת ביצועם, קידום בריאות, מניעת תחלואה, הנגשה, מחקר, חינוך והדרכה.

    לפיזיותרפיסטים מחויבות אתית מקצועית לכל המטופלים לקידום בריאותם, להעצמת יכולותיהם התפקודיות, להשגת שלומות מיטבית (wellness) ולגיוסם להשתתפות פעילה בתהליכי קבלת החלטות טיפוליות, ביישום עקרונות שיקומיים ובהטמעתם גם מחוץ למסגרת הטיפול.

    טיפולי פיזיותרפיה במרכז הרפואי הרצוג
    הטיפולים מתבצעים במכון הפיזיותרפיה וכן במחלקות השונות.

    מכון הפיזיותרפיה
    במכון הפיזיותרפיה קיים מגוון רחב של אמצעי טיפול (מיטות טיפוליות, מערכות ממוחשבות, ציוד נשימתי, אביזרים וכו׳) המיועדים לתרגול מוטורי, תחושתי, ותפקודי.
    הטיפולים נעשים באופן פרטני ובקבוצות, לפי יכולות המטופלים ומטרות הטיפול.
    ניתן להגיע למכון הפיזיותרפיה בשעות הפעילות לצורך תרגול עצמי, לאחר הדרכה של פיזיותרפיסט/ית.

    מחלקת שיקום
    במחלקה לשיקום מאושפזים מטופלים מעל גיל
    65, המגיעים לשיקום כללי לאחר מחלה ממושכת, פגיעה אורתופדית או נוירולוגית. עבודת צוות שירותי הפיזיותרפיה עם המטופלים מתמקדת באבחון, טיפול, ייעוץ והכוונה. ההתערבות כוללנית ומתייחסת לכל תחומי התפקוד ומרכיביהם.

    טיפולי הפיזיותרפיה יתמקדו באחד או יותר מהבאים:
    שיפור יכולות ניידות (הליכה, מעברים, עליה וירידה במדרגות וכו׳) על מנת לאפשר מקסימום עצמאות ומינימום צורך בעזרה חיצונית בסביבה הטבעית של המטופל.
    למידה מוטורית לתרגול והטמעה של יכולות מוטוריות שנחלשו או אבדו בעקבות הפגיעה.
    תרגול שיווי משקל על ידי מערכות טיפוליות שונות על מנת למנוע נפילות חוזרות בעתיד.
    טיפול נשימתי לשיפור יכולות קרדיו-וסקולריות הנפגעות בעקבות ניתוחים ואשפוזים ממושכים.
    הקלת כאב וטיפול בגורם הכאב.
    הדרכת בני משפחה/ מטפל עיקרי.בשעות הצהריים מתקיימת "שעת כושר" בה המטופלים מגיעים לתרגול עצמי בהדרכת שני פיזיותרפיסטים.

    טיפול במטופל המונשם
    יחידת הפיזיותרפיה פועלת בארבע המחלקות בהן מאושפזים חולים הזקוקים להנשמה מלאכותית ממושכת. קיימת שונות רבה בקרב המטופלים המונשמים מבחינת גיל, רקע דמוגרפי, יכולות תפקודיות, מצב רפואי ועוד. על כן, הפיזיותרפיסטים מבצעים עבור כל מטופל הליך של הערכה, קביעת מטרות ובניית תכנית התערבות מותאמת.
    התלות במכונת הנשמה גורמת לירידה בתפקוד המטופל, למגבלות תקשורתיות, לירידה בהשתתפות באינטראקציות חברתיות, בניידות ובתפקודי יומיום. כל אלה מובילים לירידה באיכות החיים וברווחתו של המטופל המונשם. הטיפול הפיזיותרפי מתמקד בשיפור איכות חייו של המטופל על אף הצורך בהנשמה.
    במטופלים הזקוקים להנשמה ממושכת נדרשת התייחסות לליקוי הנשימתי כמו גם לליקויים הנלווים העשויים להתבטא בחולשת שרירים וקיצורי רקמות, הפרעות תקשורתיות ופגיעה בתפקוד.
    הטיפול הפיזיותרפי במחלקות המונשמים מתחלק לטיפול שוטף וטיפול שיקומי.
    השיקום הנשימתי במחלקות המונשמים כולל:
    טיפול לשימור היגיינה ריאתית ומניעת סיבוכים נשימתיים הנוצרים בעקבות הצטברות הפרשות בדרכי הנשימה.
    הפעלה אקטיבית על מנת לשפר יכולות קרדיו-רספירטוריות ולהפחית את התלות במכונת ההנשמה.
    שיפור יכולות ניידות עם מכונת ההנשמה, בלון/מחולל חמצן.
    עבודה צמודה עם צוות הגמילה מהנשמה של המרכז הרפואי, על מנת לאפשר תהליך יעיל של גמילה ממכונת ההנשמה במידת האפשר.
    השתתפות בקבוצות הפעלה במחלקות השונות.
    הטיפול השוטף נוגע לכל המטופלים המונשמים (בהכרה או לא בהכרה) וכולל שימור תפקוד מוטורי, טיפול נשימתי למניעת הצטברות הפרשות בדרכי הנשימה, מניעת קיצורי שרירים והתפתחות דפורמציות, התאמת אמצעי ישיבה (כ״ג, כריות וכו׳), מניעת התפתחות פצעי לחץ ושמירה על שלמות
    העור, התאמה והכנה של סדים, וגרייה חושית.

    מחלקת סיעוד מורכב
    אשפוז במחלקה זו הוא לרוב ממושך מאוד. ההתערבות הפיזיותרפית מהווה נדבך חשוב במניעת התדרדרות תפקודית ופיזית של המטופלים המאושפזים בה.

    ההתערבות כוללת התאמת אמצעי ישיבה; תרגול אקטיבי משמר; טיפול במכון הפיזיותרפיה (במידה וזה מתאפשר) על מנת לעודד ניידות, מעורבות חברתית ושימוש בכלים הנמצאים במכון ולא במחלקה, מניעת נזקים לרקמות רכות (פצעי לחץ, קיצורי שרירים וכו׳), הקלה על כאב ולבסוף, שיפור באיכות החיים של המטופל עד כמה שניתן, כולל טיפול פליאטיבי תומך.

    אגף פסיכיאטריה
    המחלקות הפסיכיאטריות מהוות חלק ממערך בית החולים והפיזיותרפיסטים מהווים חלק בלתי נפרד מהצוות הרב-מקצועי במחלקות אלו. מטרות הפיזיותרפיה בעבודה עם מטופלי האגף הפסיכיאטרי הן חינוך לפעילות גופנית, קידום בריאות ושיפור איכות חיים.


     

    עבור לתוכן העמוד