אוסטיאופורוזיס

אוסטיאופורוזיס היא מחלה המתאפיינת בירידה בצפיפות עצם וכתוצאה מכך גורמת לכאבי גב תחתון, לכאבים בעצמות, לגבנון ואף לשברים בעצמות.

עם הגיל חלה ירידה בצפיפות העצם אצל כל אחד מאתנו. תהליך זה שכיח יותר אצל נשים ומתחיל בגיל מוקדם יותר מאשר אצל גברים. אצל נשים, ירידת כמות העצם מתחילה בין הגילים 45-40 ומתגברת בתקופת הבלות. אצל גברים, קיימת מסת עצם גדולה יותר מלכתחילה ואיבוד העצם מתחיל בגיל גבוה יותר, ובולט פחות, אם כי גם גברים מפסידים עם הגיל מכמות העצם העומדת לרשותם.

השלד ממלא תפקיד מרכזי וחשוב בכל תפקודי העמידה וההליכה, וכמו כן משמש כמחסן מטבולי גדול, בו נמצאים תרכובות חשובות לתפקוד הגוף כגון מינרלים, מלחים, חלבונים, שומן ומים. כאשר הגוף זקוק לאחד מהמרכיבים האלה הוא נוטל אותם מהשלד ומספק את הצרכים המידיים של תפקוד התאים והרקמות.

אחד המרכיבים החשובים ביותר של העצם הוא הסידן. ישנו מנגנון השומר על רמות הסידן בדם, בתאים וברקמות בצורה קפדנית מאד כדי שהתאים יוכלו למלא את תפקידם. איזון זה נעשה בשיתוף הורמונלי רחב מאד בו משתתפים כל ההורמונים של הגוף ובמיוחד המטבוליזם של ויטמין D.

אבחון המחלה מתבצע ע"י סימנים קליניים הבאים לביטוי בכאבים בעצמות ובמיוחד הוא נעשה ע"י בדיקת צפיפות עצם ע"י מכשור המאפשר בדיקה מוקדמת ומדויקת יותר של איבוד העצם. מכשיר בדיקת צפיפות העצם דקסה - הוא האמצעי המקובל היום לבדיקת צפיפות עצם, ומאפשר אבחנה טובה. כמו כן ניתן ע"י כך לערוך מעקב אחר השפעת הטיפול, והתאמתו לפי צרכי החולה. במרכז הרפואי הרצוג, פועל מכשיר חדיש ביותר לבדיקת צפיפות עצם.

אוסטיאופורוזיס יכול לנבוע ממספר גורמים. גורם חשוב לאיבוד חומר עצם הוא תהליך הזדקנות או הפסקת המחזור בנשים. חוסר תזונה מתאימה, כמו מיעוט אכילה של מוצרים המכילים סידן ו/או ויטמין D , ומשקל נמוך, הם גורמי סיכון. לקיחת תרופות כגון קורטיקוסטרוידים, הורמון בלוטת התריס ומשתנים, משפיעים על איבוד העצם. חוסר תנועה ופעילות פיסית אף הם גורמים לאיבוד סידן מהשלד.

כתוצאה מאוסטיאופורוזיס יורדת מידת חוזק העצם, וכתוצאה מכך עולה שכיחות של שברים. השברים השכיחים אצל חולי אוסטיאופורוזיס הם שבר סחוס החוליה, שבר צוואר הירך ושבר פרק היד. תשומת לב וטיפול מוקדם יכולים למנוע הופעת שברים כתוצאה מאוסטיאופורוזיס.

מזה שנים רבות ידוע כי חוסר פעילות פיסית גורם להופעת אוסטיאופורוזיס ובשנים האחרונות הוכח שפעילות גופנית מונעת איבוד עצם. כדי למנוע אוסטיאופורוזיס רצוי להרבות בפעילות גופנית ולהמשיך בה בכל הגילאים. כמו כן רצוי לאכול כלכלה עשירת סידן שתכיל גרם סידן ליום, ומעל גיל 65 מומלץ על 1500 מ"ג ליום. נוסף לסידן מומלץ על דיאטה עשירת תוצרת סויה ודלת שומן רווי. קיימים היום אמצעי מניעה וטיפול יעילים וחדישים, ועל כך יש להתייעץ עם הרופא המטפל.

לפרטים על ביצוע בדיקת צפיפות עצם ויעוץ רפואי: טל' 02-5316817

עבור לתוכן העמוד